Who Is a Real Disciple?



śrī śrī guru gaurāṅga jayataḥ!

Rays of The Harmonist On-Line Edition

Year 1, Number 3
Posted: 25 April 2008


Dedicated to
nitya-līlā praviṣṭa oṁ viṣṇupāda

Śrī Śrīmad Bhakti Prajñāna Keśava Gosvāmī Mahārāja


Inspired by and under the guidance of

Śrī Śrīmad Bhaktivedānta Nārāyaṇa Gosvāmī Mahārāja


Who Is a Real Disciple?
by Srila Bhaktisiddhanta Sarasvati Thakura Prabhupada

Question 1:
Who can understand the secrets of bhajana?

Answer: Only an exceptionally intimate servitor (visrambha-sevaka) of the lotus feet of Srila Gurudeva, who is the best among the ardent followers in the line of Sri Svarupa Damodara and Srila Rupa Gosvami, can fathom the mysteries of bhajana. An intimate servitor is a devotee with guru-nistha, or one who has unflinching faith in and love for the lotus feet of Srila Gurudeva. The sruti, or authorised Vedic literature, states:

yasya deve para bhaktir
yatha deve tatha gurau
tasyaite kathita hy arthah
prakasante mahatmanah

Svetasvatara Upanisad, 6.23

The true import of the scriptures is revealed in the hearts of those great souls who have the same unflinching bhakti for their guru and the Supreme Lord.

Question 2:
How will we attain spiritual strength?

Answer: If we serve Sri Gurudeva with ardent devotion and love, profuse spiritual strength will enter our heart. Only by service to the spiritual master and the holy name can one attain bhakti-bala, the strength of devotion.

Question 3:
When we act out of a sense of duty, is it bhakti?

Answer: Feelings of duty, debt and so forth are functions of the mind. They are not the characteristics or constitutional nature of the soul. A sense of obligation operates on the level of the mind, intelligence and false ego, whereas bhakti functions on the level of the soul. Any activity that is not performed out of pure love is not pure bhakti. Acts that are performed with priti are alone pure bhakti. Duty is but a regulation. The characteristic nature of the soul is bhakti, and the characteristic nature of the mind is a sense of duty. Acting according to the characteristic nature of the soul is the only way to secure our real welfare.

Question 4:
What does anyabhilasa mean?

Answer: As long as I remain in this world, I will simply gratify my senses. Such a desire separate from the desire to please Krsna is anyabhilasa.

 

Question 5:
How can one’s false identity as the doer be dispelled?

Answer: Be lower than a blade of grass - in other words, identify yourself as a servant of the Supreme Lord. Then the conception of being the doer will not exist at all. At that time, one can chant Krsna’s holy name blissfully.

 

Question 6:
When does the living entity attain his ultimate welfare?

Answer: The absolute reality becomes accessible to us only when we take shelter of the lotus feet of the spiritual master and when, surrendering ourselves fully to the spiritual master, we make service to Krsna our life and soul.

 

Question 7:
Whose prayers does Krsna hear?

Answer: O Krsna, I do not desire anything from You for my own happiness. I respectfully comply with whatever You desire. If that means I have to suffer, then that suffering will be my pleasure. You are the embodiment of auspiciousness, and therefore there is nothing inauspicious in Your arrangements. If a servitor has this kind of sincere faith, Krsna will accept his prayers; otherwise, He will not.

* * *

Question 8:
Who is a real disciple?

Answer: One is only a real disciple if he can surrender fully to the lotus feet of Sri Gurudeva, upon whom the Supreme Lord Sri Krsna has conferred the full responsibility for his well-being.

It is incumbent upon me to submissively accept whatever arrangements Sri Gurudeva makes for my well-being. This is truly the attitude of a real disciple. Without it, inauspiciousness is inevitable. Real disciples are those who constantly serve the Supreme Lord under the guidance of the spiritual master, without becoming enjoyers - that is, without trying to use their senses to enjoy the sense objects.

Everything in this world is an instrument for serving Sri Guru; everything is meant for Krsna’s service. If one wishes to enjoy these instruments of service to Sri Guru, one will never attain any auspiciousness. If we cannot perceive guru in everything, then inauspiciousness is inevitable for us.* A true disciple realizes this in the core of his heart and makes uninterrupted service to the spiritual master and to Sri Krsna the sole objective of his life.



* A true disciple does not see the ordinary objects of this world in the same way as an ordinary person. He has guru-darsana in everything he does and sees. Someone who does not have guru-darsana sees mundane reality and looks upon things with a mood of enjoyment. Moreover guru-darsana means to see everything as superior to oneself and meant for Krsna’s service.

 

A real disciple constantly has guru-darsana, both internally and externally. Although he regards himself as small and insignificant (laghu) his vision is great and profound, for he does not view anything in relation to his own enjoyment.

A sincere disciple always has the perfect awareness that besides his spiritual master, nothing in this world is his own. A real disciple is always situated in his identity as a servant of his spiritual master (guru-dasa), whom he regards as non-different from the Supreme Lord. He maintains deep faith in his spiritual master and natural love for him.

A true disciple regards the spiritual master as the kin of his soul, as very dear to Sri Krsna, as the object of his love and affection, as his eternal master, as eternally worshipable, and as his life and soul. A real disciple knows that Sri Gurudeva is simultaneously the epitome of bhakti and an embodiment of the Supreme Lord. Sri Gurudeva is dearer to Sri Krsna than His own life, and is His non-different manifestation (prakasa-vigraha).

There is no possibility of attaining service to Sri Krsna without becoming the servant of the lotus feet of Sri Gurudeva. Only those who perform service to Sri Guru are real Vaisnavas, or real disciples. Besides them, everyone else is ahamkara-vimudhatma, bewildered by false ego [see Bhagavad-gita, 3.27]. In plain words, they want to become enjoyers.

 

Translated by the Rays of The Harmonist team
from Śrīla Prabhupādera Upadeśāmṛta
Questions re-numbered for this on-line presentation

 

_______________
Srila Prabhupadera Upadesamrta
is a compilation of Srila Bhaktisiddhanta Sarasvati Thakura Prabhupada’s instructions in question-and-answer form.

Rays of The Harmonist

Year 7
Year 6
Year 5
Year 4
Year 3
Year 2
Year 1

Next Issues


17 June 2014
Issue: Year 7, Issue 5:
Jagad Guru and Mahant Guru


image
image
image
image

Admin Login